Ledeno doba: Ove zime i do -30

19. October 2012

Balkan će ove zime biti posebno pogođen ledenim vremenom, a iz Evropskog meteorološkog centra prognoziraju temperature i do minus 30, prenosi Slobodna Evropa.

Ruski meteorolozi su pre nekoliko dana prognozirali nahladniju zimu u poslednjih 1.000 godina, a slično upozorenje je ovih dana stiglo i iz Redinga.


Kako navode u Evropskom centru za srednjoročnu prognozu, Evropu čeka neuobičajeno hladna zima kao posledica neuobičajeno toplog leta na severoistoku Evrope i većem delu Sibira. Najhladnije će biti na Balkanu.

Predviđanja su prokomentarisali klimatolozi iz regiona, koji podvlače da je u pitanju referentna ustanova, ali da je još rano za pouzdaniju prognozu.


“Prognoza, što se radi na duže staze – sve je manje pouzdana. Još uvek nauka nema tako precizne metode. Ono što se može reći to je da će ova zima verovatno biti hladnija nego prethodne. Slabi uticaj El Ninja, iako je on daleko od nas, on je indikator klime na svetskom okeanu, tako da kažem. Tako da to u stvari znači selidbu toplih površinskih voda sa istoka na zapad. Iz Evrope ka Americi”, kaže Željko Majstorović iz Sarajeva za “Slobodnu Evropu”.

Beogradski meteorolog Branko Sparavalo je rekao da je prognoza “prilično smela”.

“Pitanje je zaista koliko će se ta prognoza ostvariti. Vrednosti koje se navode, da će temperatura stići do minus 30 na Balkanu su dosta niske i takve vrednosti su veoma retke, ne samo u toku jedne decenije već i u toku veka. To je dosta smela prognoza i ne možemo se generalno pouzdati u te prognoze i one su još u eksperimentalnoj fazi”, navodi Sparavalo.

Branko Micev, načelnik Centra za analizu i prognozu u Hidrometeorološkom zavodu u Podgorici, navodi da i on očekuje “sibirske talase” sa temperaturama ispod minus 20, ali da to važi samo za najhladnije dane i najhladnije delove zemlje.

izvor: radio slobodna evropa

Categories: Zanimljivosti